ANTISCAMTIPS FÖR KÖPARE OCH SÄLJARE
Scam! Scam! Scam! På senare år har detta varningsmeddelande kunnat ses på standard online köp- och sälj- och rubrikannonswebbsajter! Som en rubrikannonswebbsajt ser vi det som vår uppgift att ge dig bästa tips som hjälper dig att förstå vad en scam är och hur du kan skydda dig från att bli "scammad". Vi ger också några exempel på scamming så att du kan undvika dem när du handlar online.
Vad är en scam?
Scam är ett lömskt bedrägeri! En köpare eller en säljare kan falla offer för ett falskt bete från en scammare. Men om du följer våra enkla tips kan du aldrig bli lurad av en scammare! Och du kan utan att tveka utföra dina transaktioner i lugn och ro.
Vilken roll spelar anti-scam-tipsen?
Anti-scam är en förebyggande teknik som tillämpas för att skydda sig mot scammare. Tro oss! Det finns några enkla tips som, när du följer dem, hjälper dig att identifiera en scam och hindra att du blir scammad. Dessa tips lär och vägleder online-köpare och -säljare att genomföra en framgångsrik transaktion utan att falla offer för scammare.
Vilka är scammarna?
Scammare hänger sig åt att bedra (scamma) den andra parten utan denna förstår att den utsätts för scamming. Ett typexempel är online-köp- och -försäljnings-scamming där en scammare svarar på annonsen och uppger sig vilja köpa och sedan skapar en falsk köpprocess utan att säljaren förstår det.
Scamming-typer:
Med den ökande online-handeln blir allt fler personer offer för scammare. Tillsammans med pengarna, går även de varor de ägde förlorade. Detta kan förhindras på ett tidigare stadium genom en kontroll av köparnas och säljarnas trovärdighet eftersom det kommer att uppstå en direkt kontakt mellan dem utan någon utomstående part inblandad. Vid online-handel förekommer det två typer - En genom auktion och en annan genom rubrikannonser. I båda fallen uppstår det direkta kontakter mellan köpare och säljare.
Rubrikannonsscamming...
Se upp! Det kan röra sig om lockannonser som frestar dig att köpa en bil eller en motorcykel, eller en kontakt-e-post från en köpare som kommer att se mycket trovärdig ut. Fall aldrig offer för bedragare... Här är några typiska exempel på scammare. Titta noga på dem och se upp för Beställnings- och Leveransscamming i alla annonser och meddelanden av detta slag!
Fall 1:
För att köpa varor av säljaren, måste köparen betala summan (KONTANT) vilken inkluderar summan för produkten och transportkostnaden (avhämtning). Här kommer scammaren, som är ett transportföretag eller ansvarig avhämtare, att begära transportavgifter som ingår i den betalning som erlagts av köparen.
- Här måste säljaren se till att identifiera personen från transportfirman.
- Det är bättre att inte betala dem kontant när köparen själv inte har betalat summan kontant.

Samma fall kan påträffas istället för kontanter och med check. Här skall köparen inte betala summan kontant till säljaren utan att ha omvandlat checken till kontanter. Scammarna kan lura dig med den falska checken och du kan förlora din vara liksom de pengar som du lagt på transporten.
Fall 2:
När du säljer produkter till köpare i utlandet, måste du vara mycket försiktig. Köpare utomlands riktar in sig på rubrikannonser från privatpersoner och presenterar sig i en mycket artig e-post. Köparen som bor utomlands visar sig ivrig att köpa produkten med postväxel för ett högre belopp än varans aktuella pris. Här placerar köparen sitt bete. Säljaren skall, när han tagit emot växeln sända en "cashier's cheque" för den överskjutande summan. Se upp för betet!
- Sänd aldrig en "cashier's cheque" innan köparens växel clearats i din bank.
- Slutligen kan du när som helst annullera "cashier's cheque" eftersom den inte betraktas som kontanter av banken. Så ta det säkra före det osäkra och använd säkra transaktioner.
Nu är det dags för oss att ta fram några viktiga anti-scamming-tips:
- Sänd aldrig en vara till en person som aldrig har sett din vara. De flesta scammare lurar dig att tro att de har mycket stort förtroende för din tjänst eller leverans.
- Bara en scammare kan garantera en leverans. Undvik därför att köpa varor med sådana tjänster.
- Som köpare är det bäst att ha att göra med folk som du kan träffa lokalt.
- Acceptera aldrig en check från scammaren (köparen) som betalar den verkliga summan plus extra transportkostnader.
- Lös inte in checken eller postväxeln omedelbart efter mottagandet från köparen. Om det visar sig vara en falsk check kommer du att förlora dina pengar.
- Som köpare skall du aldrig lämna din finansiella information eftersom nätfiskeattacker (phishing) har blivit vanliga.
Tips för köp av bilar och fritidsfordon genom rubrikannonser:
- Stå fast vid vad du kan ha råd med : Du kan också besöka andra sajter för att få en jämförelse av priset på fordonet. Fatta inte ett beslut i en hast. Rådgör med en lokal handlare och gå sedan in för online-köp.
- Välj alltid att köpa där du bor : När bilar eller motorcyklar köps på online rubrikannonser, kan du som köpare se var säljaren finns. Välj alltid lokala handlare.
- Provkör : Köp aldrig ett fordon utan att ha sett det i dagsljus. Följ också med säljaren på en provkörning. Titta alltid på bilen hos säljaren eftersom detta kan visa fordonets ursprungliga skick.
- Kontrollera om reparationer gjorts : Vissa fordon kan säljas på grund av skador förorsakade av olyckor. Du kan ta en titt på fordonet i sällskap av en fordonsexpert. Kontrollera t.ex. i försäkringsregister om en större reparation har gjorts på bilen.
- Kontrollera dokument : Kontrollera alla fordonshandlingar, för att se om säljaren är den verkliga ägaren av fordonet för att undvika att råka ut för bedrägeri.
- Inga personliga känslor : Se alltid till kvaliteten och håll tillbaka hjärtats reaktioner.
Larmklockor för en scamannons...
- Säljaren som har satt in annonsen kan inte ge några riktiga kontaktuppgifter.
- Det kan föreligga motsägelser i beskrivningen av fordonet.
- Mängden insatta annonser kan också beaktas.
- Falska foton av fordonen, med olämplig bakgrund (andra länder eller falsk bakgrund)
- Dåligt språk eftersom de flesta scammare inte har det använda språket som modersmål.
- När du träffar på en scamannons eller en annons som ser ut som scamming, tveka aldrig att kontakta internationella byråer för att få hjälp.
Vad är det? Hur fungerar det?
Western Union Money Transfer hjälper till med att överföra pengar mellan en sändare och en mottagare. Den tillhandahåller ingen kvarhållningstjänst. Vid sändning av kontanter via Western Union, får sändaren ett Money Transfer Control Number (MTCN) för att spåra transaktionerna. Mottagaren kommer också att ombes att ange MTCN-nummer för att få tillgång till de överförda summorna.
Varför rekommenderas inte Western Union?
Scammare kan sabotera nästan alla sorters svåra processer, leka rövare och lura dig på pengar. Du måste vara ytterst vaksam mot cyberbrott. Enligt Western Unions bestämmelser och villkor, erbjuder de inte någon form av köpskydd eller depositionstjänst. Dessutom ansvarar de inte för utebliven leverans av pengar och det åligger därför sändaren att hålla kontroll på transaktionsprocessen och säkerställa att transaktionen utförs. Den stora nackdelen med Western Union är alltså att man inte har någon säkerhet vid penningöverföringar.
Köpare - Var försiktiga
Online-köpare måste vara på sin vakt mot scammare när de använder Western Union. Man bör inte använda online-penningöverföringar för att köpa produkter från online-auktioner. Om säljaren bara pressar på om penningöverföring, måste en köpare vara försiktig. Äkta säljare har andra betalningssätt och kommer aldrig att insistera på penningöverföringstjänst. Kontrollera, som köpare, vid behov säljarens trovärdighet eller returinformation. Ibland kan den vara falsk, och du bör därför aldrig gå med på att göra penningöverföringar till en okänd person.

PNEUS-ONLINE tar inget ansvar för innehållet i och konsekvenserna av de annonser som placeras på dess sajt.
Västeuropa :
Östeuropa :
Amerika :
Asien :
Afrika :
Oceanien :
Begagnad bil, begagnad motorcykel, begagnad 4x4, begagnad scooter, köp bil, försäljning bil, köpa bil, sälja bil, försäljning motorcykel, sälja motorcykel, bilannonser, motorcykelannonser
Alfa Roméo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Toyota, Volkswagen